sobota 26. listopadu 2011

Undergroundový surrealismus

Aneb o divadle, které není klasickým divadlem a jiných hezkostech. Řekla bych zpodžidle, na které turecké nohy dekadentně kouří vzduch. Jako v místnostech, kde se nekouří. Dojmy z lidí jako zvětšené pod lupou. Dojmy z města jako pod mikroskopem. Těžko se něco takového vysvětluje, ale skřítkové a tvorové, kteří tu žijí, nejspíš pochopí. Ale je vůbec potřeba chápat pocit? Zeptejte se kachen, odpoví vám ledňáček. Když se lampa zhasíná a rozsvěcí, střízlivost nemůže spát. Střízlivost kulis, střízlivost knotu právě zapáleného, střízlivost ráno se odhrnujících závěsů. Kudy s pudy z půdy? Jako když mír musí přeskočit poslední dva schody. Jing-jang. Houpačka se přeci musí prohoupnout i hloubkou, když je ve výšce. A chleba není to, co padá namazanou stranou dolů, učitel duše by vám o tom pověděl. Zarámované terapie vedoucí k vyrovnanosti a klidu. Jak pramálo mě zajímá materiální život, řekl by člověk kupující si zipy do uší. Nemusí být něco zlé jen proto, že je to neuchopitelné, či snad opět nepochopitelné. Čínská hůlka slepená, už se neprovrtává hlavou. Někdy víte, že se potřebujete jen dívat. Poslouchat. Cítit. Vnímat. Pod lampou je největší tma. To jen že zrak přemýšlí při pohledu z okna, kde, deset minut po půlnoci, svítí stále lampa. I nefungující topení potřebuje vědět, že i přes možné nepochopení ho má někdo rád.
Aby zase mohlo naplno hřát...

5 komentářů:

  1. Budu žít s upajdama!
    Naplno pít z mističky pocitů je děsně fajn. Musela jsem teď svoje topení pohladit, aby mu nebylo smutno.
    Přelom podzimu a zimy spolu se sluníčkem má děsně zvláštní moc.

    OdpovědětVymazat
  2. Nádherně napsané - tedy víc procítěné než pouze vyťukané do klávesnice. I když jinak tomu u Tebe ani být nemůže, že? Aby mohla být Mimbral i nadále Klokánkovou :)

    OdpovědětVymazat
  3. V N Í M A T.
    V ní mat?
    Šach!
    Švabachem, jemně psaný a podepsaný tlakem i netlakem beztlakových nížin, mířim mířim a pic - VEDLE! Dopr. Garážová vrátka dokořán někdo přivřená nechal za zvuku odkapávačů na kafe a dešťovou vodu, protože dešťoffky nemají na nepotřebné marsh-mellows - you see? Bwhah!
    BWHAGH!
    Čpím a jemně čním nad ostatními hrudkami jež v hrudních koších ulpívají a ulpívají a mě nezbývá než se rozloučit se sípavým "Ahojky!" a vypovědět tak služby svým starým známým neznámostem. Proč proč proč?
    Ptám se možná blbě. Ale ty to víš, ty hlemýždi provrtaných zítřků, ty nežná marnosti svačinových pytlíků, óch! ÓCH!

    Zasurreálničilo jsem si báječně.
    Je tady živný beton.

    OdpovědětVymazat
  4. Slečno, skoro jako vždy se cítím hloupě cokoli napsat, abych nepokazila tu úžasnou atmosféru, kterou tvé články navozují, takže ti bude muset stačit mé ":-)"

    OdpovědětVymazat
  5. Pokládám malé, ale upřímně alfské přání, které je na mé planetce a spolu s ním i několik darů nedarů. Stanou-li se dary záleží jen na tobě... a tvé klokaní kapse.

    OdpovědětVymazat